DEHB Nedir?

 


Dikkat eksikliği / hiperaktivite bozukluğu, dikkatsizlik, dikkat dağınıklığı, hiperaktivite ve dürtüsellik gibi temel semptomlarla karakterize nöro-psikiyatrik bir bozukluktur. Psikolog bu noktada devreye giren ve durumu rutine uyumlu hale getiren kişidir. Çocuklarda yaygınlığının yüzde 5 ila 11 arasında değiştiği tahminleriyle, DEHB'nin en yaygın çocukluk ruh sağlığı bozukluğu olduğu düşünülmektedir. Yetişkinlikte DEHB'nin daha az yaygın olduğu düşünülmektedir ve yetişkinlerin yaklaşık yüzde 2 ila 5'i teşhis edilmiştir.

Başlangıcı genellikle 3 yaş dönemi olması ile birlikte tanı, genellikle düzenli öğrenimin gerçekleştiği ilkokul yıllarında koyuluyor. Psikolog ve psikiyatri uzmanları tanıyı beklemek yaşanan sorunların görmezden gelinmesine ve müdahalelerin gecikmesine neden olabileceğini belirtiyor. Okul öncesi dönemde psikolog ve psikiyatri uzmanı tarafından herhangi bir tanı görüş alınması da çocuğun yaşadığı konsantre zorluğu, aşırı hareketlilik ve düşünmeden hareket etme gibi davranışların gösterilmesinden yola çıkarak psikoloji biliminde ise erken müdahalenin ileriki dönemlerde bireyin hayatını zorlaştıracak bazı durumların ortaya çıkması engelleyebileceğini psikolog tarafından belirtilmiştir.

Peki çocuğumuzda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu olabileceği düşüncesi içerisindeysek, durumu fark etmemize yardımcı olacak bazı ipuçları nelerdir bu konuda Psikolog ve Psikiyatri uzmanı nelere dikkat etmektedir?

    Yürümeye başladıktan sonra çok hareketli olduğunu ve izlerken bile yorulduğunuzu hissettiğiniz oldu mu?

    Küçük yaşlarından bu yana geçen zamanı düşünürseniz çocuğun tehlikelerle arası nasıl olmuştur? Başına bir şey geldiğinde bundan ders çıkarır mi?

    Eşyalarına sahip çıkar mi? Eşya kaybeder mi?

    Ona bir şey anlatırken sizi dinlediğini hisseder misiniz?

    Size bir şey anlatmak istediğinde rahatlıkla anlar misiniz, yoksa sorularla bilgi almak gerekir mi?

    Başladığı işi bitirmek onun için önemli midir?

    Okulda öğretmenlerinin gözlemleri nelerdir?

 

Tedavide nasıl bir yol izlenmeli? Ne zaman Psikolog ve Psikiyatri uzmanından destek alınmalı?

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu doğru ve erken tanı konulduğunda son derece hızlı ve kolay tedavi edilebilen bir bozukluk olarak psikolog ve psikiyatri uzmanı tarafından tanımlanmaktadır. İlaç tedavisi, anne-baba eğitimi, bireysel görüşme, aile tedavisi ve grup tedavisi Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunun tedavisinde sık olarak kullanılan yöntemlerdir. Psikolog ve psikiyatri uzmanı iş birliği ile bu tedavi yöntemlerinden hangilerinin kullanılacağına karar verilirken kişinin bireysel özellikleri göz önünde tutularak seçim yapılır. Ayrıyeten Psikoloji biliminde yapılan araştırmalara göre dikkatin çelinebilirliği, organize olamama, verilen görevleri sürdürme güçlüğü ve dürtüsellik gibi özgül belirtiler DEHB olan bireylerin etkili başa çıkma becerileri geliştirmelerini öğrenme ya da kullanmalarını önleyebilmekte olduğu bulunmuştur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuklarda Uyum ve Davranış Probleminde Psikolog Desteği

Histriyonik Kişilik Bozukluguna Psikolog Destegi

BORDERLİNE KİŞİLİK BOZUKLUGUNDA PSİKOLOG DESTEGİ