Tripofobi Nedir? Belirtileri Nelerdir?

 


    Küçük deliklerin, kümelenmiş tümseklerin ve düzensiz olan şekillerin görülmesi halinde yaşanan rahatsız hissetme durumudur. Tripofobi kelimesi ilk olarak 2005 yılında kullanılmıştır ve delik korkusu anlamına gelmektedir. Bireyde bu görüntülere karşı korku duygusundan ziyade iğrenme duygusunun ortaya çıktığı bilinmektedir. Bu rahatsızlığın, öğrenilmiş bir korkudansa tiksintiye dayanan bir refleks olduğu ortaya konmuştur. Kişilerin yılan, ahtapot gibi zehirli hayvanların gözeneklerinde veya derilerinde olan geometrik örüntüden dolayı hayati tehlike ihtimaline karşı bu korku refleksini oluşturduğu düşünülmektedir. Bu görüntülerin bireye rahatsızlık verme sebebinin tehlike ve hastalıkları çağrıştırmasından dolayı oluşan biyolojik bir koruma tepkisi olduğunu yani temelinde evrimsel sürecin kalıntısı olabileceği oluşturulan teoriler arasındadır . 2013 yılında yapılan bir araştırmada katılımcıların %16’sının bir nilüfer tohumu kabuğu görüntüsüne karşı iğrenme duygusunu hissettiği belirlenmiştir. Aynı zamanda  bu fobinin kadınlarda erkeklere oranla daha yaygın olarak görüldüğü de ortaya çıkmıştır.

 

  Tripofobi, bireyin gündelik yaşamını olumsuz yönde etkilemektedir. Delik örüntüsü bulunan nesneler ile hayatımızın birçok yerinde karşılaşmaktayız. Sünger, sabun köpükleri veya suyun yoğunlaşmasıyla oluşan damlacıklar gibi yerlerde veya çilek, mısır, bal peteği gibi beslenme ihtiyacımızı karşıladığımız besinlerde bu örüntüye rastlamaktayız. Bu fobiye sahip bireyler günlük hayatında bu şekillerde olan maddelerle sıkça karşılaşabileceği için hissettikleri iğrenme duygusu yaşantısını olumsuz şekilde etkilemektedir.

 

 

Tripofobi Belirtileri Nelerdir?

 

Tripofobi, delikli örüntüsü olan nesneler görülünce yaşanan tiksiA

 

        Panik atak yaşama

        Mide bulantısı

        Kaşıntı hissiyatı

        Rahatsızlık hissiyatı

        Göz yorgunluğu

        Baş dönmesi

        Nefes almada güçlük

        Ölüm korkusu

        Terleme

        Kusma

        Huzursuzluk

        Kaygı

 

gibi belirtiler bu örüntüdeki nesnelerle karşılaşma durumunda fobiye sahip bireylerde gözlenmektedir.

 
Tripofobiyi Neler Tetiklemektedir?

Tripofobinin yaygın tetikleyicileri olarak örneklendirilebilecek bazı nesneler şu şekildedir;

        Petekler

        Çilek

        Kabarcıklar

        Mercanlar

        Nar

        Lotus tohumu kabukları

        Betonlardaki delikler

        Yaralar, yara izleri veya lekeler gibi cilt sorunları

        Süngerler

        Sabun köpükleri

Tripofobi Tedavisi

Tripofobinin tedavisi mümkündür. Uygulanan yöntemin faydalı olma ihtimali oldukça yüksektir. Yapılan tedaviler sonrasında bireyde rahatsızlık hissiyatı gibi belirtiler tekrar gözükmemektedir Tedavi yöntemi olarak terapi veya farmakolojik tedavi kullanılmaktadır. Bilişsel davranışçı terapi veya bunun bir çeşidi olan maruz bırakma tedavisinin de olumlu sonuç verdiği saptanmıştır. Bunun yanı sıra kaygıyı azaltacak şekilde farmakolojik tedavi yöntemi de izlenebilmektedir.  Tripofobi tedavi edilmediği süreçte bireyin günlük yaşantısında birçok soruna ve rahatsız hissetme duygusuna sebep olabilir. Birey, rahatsızlık duygusunu normalden fazla bir şekilde hissetmeye başladığı zaman günlük aktivitelerinde verimsizlik ve kaşıntı duygusuyla beraber cilt yüzeyinde tahrişe neden olabilmektedir. Bu sebeplerden dolayı tripofobiye sahip olan kişilerin bir uzmanla görüşmeleri tavsiye edilmektedir.

 

 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuklarda Uyum ve Davranış Probleminde Psikolog Desteği

Histriyonik Kişilik Bozukluguna Psikolog Destegi

BORDERLİNE KİŞİLİK BOZUKLUGUNDA PSİKOLOG DESTEGİ