Histriyonik Kişilik Bozukluguna Psikolog Destegi

 


Günümüz dünyasında yaygın hale gelen psikolojik rahatsızlıklar çok fazla çeşitlilik göstermektedir. Histriyonik kişilik bozukluğu oyuncu kişilik olarak da bilinir. Bu  bozukluğa sahip olan bireyler sahnedeymiş gibi davranıp alkışlandıkları sürece mutlu hissederken , ilgi çekmediklerinde depresif hissederler. Bu kişilik bozukluğuna sahip kişiler aşırı duygusal ve ilgi arayışı içinde olurlar. Birçok tanıdıkları vardır fakat kurdukları ilişki derin ve sürekliliği olan değil daha çok yüzeyseldir.  Bu kişiler kendilerini açık etmedikleri için psikolog veya psikiyatri  tarafından tanı konması güç bir hal almaktadır. Genelde ergenlikte ve genç  yetişkinlikte ortaya çıkmaktadır.Kadınlarda bu oran erkeklere göre daha yoğundur.

Psikolog Penceresinden Histriyonik Kişilik Bozuklugunun Belirtileri

Aşağıda belirtilen semptomlar  sizde mevcutsa eğer psikolog veya psikiyatri desteğine başvurulmalıdır.

·         Bu kişiler  sürekli çevresindekilerin yaptıklarını onaylanmasını, kendisini övmesini, güzel bulmasını ve beğenmesini ister. Bu nedenle bazı kadın hastalarda uygunsuz bir erotik görünüm yada davranış,parasının ve zamanının önemli  bölümünü güzel giyinmeye süslenmeye ayırır.

·         Duygusal tepkileri fazladır. En küçük nedenle herkesin içinde ağlama, aşırı neşe gösterileri, az tanıdığı insanlara bile olağan dışı şekilde yakınlık ve sarılma gibi davranışlar gösterirler.

·         Genelde monoton ve sıkıcı yaşamdan çok sıkılırlar, sosyal uyarılma, heyecan ve yenilik ararlar.

·         Gösteriş yapar , yapmacık davranırlar ve duygularını aşırı bir abartma ile belle ederler.Hızlı değişen ve yüzeysel kalan duygular sergilerler.

·         Bir şeye karar verecekleri zaman herkesin fikrini almak isterler ve herkesin dediğini de uygulamak istedikleri için karar vermede zorlanır ve ne yapacaklarını şaşırırlar.

Histriyonik Kişilik Bozuklugunda Psikolog Bakış Açısından Nedenleri

Psikoloji biliminin yaptığı araştırmalar sonucunda bu bozukluğun nedenine  dair net bir sonuca ulaşılmamıştır. Ancak psikolog, psikiyatri uzmanlarına göre aile içinde sürekli kaygı yaşatan bir rahatsızlığın bulunması, anne ve babanın boşanması, sevilen bir yakının ani kaybı ve genetik sebeplerin etkili olabileceği  düşünülmektedir.

Histriyonik Kişilik Bozuklugunda Psikolog Tedavisi

Histriyonik kişilik bozukluğunun tedavisi için psikolog psikoterapi tedavi yöntemini tavsiye etmektedir. Bu bozukluğa sahip olan kişiler kendilerini doğru ve açık bir şekilde ifade etmemektedirler. Bundan dolayı psikolog için terapi süreci çok zorlu geçmektedir.  Psikolog bu bozuklukla çalışırken terapide destekleyici ve çözüm odaklı olurlar. Destekleyici psikoterapi, histriyonik kişilik bozukluğu olan hastalar için güven verici, cesaret verici ve tehdit edici olmayan bir tedavi yöntemidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuklarda Uyum ve Davranış Probleminde Psikolog Desteği

BORDERLİNE KİŞİLİK BOZUKLUGUNDA PSİKOLOG DESTEGİ