BORDERLİNE KİŞİLİK BOZUKLUGUNDA PSİKOLOG DESTEGİ



Borderline kişilik bozukluğu bireyin benlik algısında, kişilerarası ilişkilerinde ve duygularında yaşadığı bir dengesizlik durumudur. Psikoloji biliminin yaptığı araştırmalara göre borderline kişilik bozukluğu genelde genç erişkinlik döneminde görülmeye başlayan toplumun %2 -3’ ünü etkileyen ciddi ve karmaşık bir rahatsızlıktır.Zor bir rahatsızlık olduğu için mutlaka uzman bir psikolog ya da psikiyatr tarafından tedavi edilmesi gerekmektedir.

Borderline Kişilik Bozukluğunun Psikolog Penceresinden Belirtileri

Aşağıdaki  belirtilerden beş tanesine sahipseniz uzman bir psikolog ya da psikiyatr desteği almalısınız.

·         İnsanları tamamen iyi ya da tamamen kötü olarak görürler.Bu durumda kişilerarası ilişkilerinde dengesizliklere yol açar.Bundan dolayı gün içerisinde arkadaşlarını sevmekle onlardan nefret etmek arasında gidip gelirler.

·         Duyguları okumakda zorlandıkları için çevresinde ki kişiler tarafından fazla bağımlı ya da tamamen ilgisiz olarak görünürler.

·       En belirgin özelliklerinden birisi ise dürtüsel davranışlarıdır. Bir davranışı yaparken sonuçlarını asla düşünmezler. Örneğin; çok fazla harcama yapıyorsanız, kontrolsüz cinsel ilişkiler yaşıyor, dikkatsiz araç kullanıyorsanız vakit kaybetmeden  psikolog desteği almalısınız.

·       Ortada herhangi bir neden yokken çevresindeki insanların onu terk edeceğine dair  çok yoğun bir korku ve kaygı hissederler. Örneğin; sevgilisi mesajına hemen cevap vermediği için onu terk ettiğini düşünerek duygusal olarak darmadağın olmalarına neden olur.

·       En temel belirtisi ise benlik algısının eksikliğidir. Benlik algısının eksikliğinden kaynaklı olarak bu rahatsızlığa sahip kişiler kendilerini boş hissederek çevresindeki insanların sürekli onayına ihtiyaç duyarlar. Aynı zamanda uzun süreli bir kariyer planları olmaz.

·       Sık sık gerçeklikle temaslarını kaybederek disosiasyon olurlar. Bu disosiyonla sanki vücutlarından ayrılmış ve  kendilerine dışarıdan bakıyorlarmış gibi bir his yaşarlar.

·       Öfke kontrollerini  yapmakta çok  fazla güçlük çekerler. Küçük olaylar karşısında bile öfkeden deliye dönerek duygularını kontrol altına almakta zorlanırlar.

·       Ruh halleri çok fazla değişkenlik gösterir. Bir anda mutluyken çok fazla üzgün olabilirler. Bu durum aynı gün içinde hatta bir saat içinde bile kendini gösterir.

Borderline Kişilik Bozukluğuna Sahip Kişilerin Ailelerine Psikolog Tavsiyesi

Borderline kişilik bozukluğunun tedavisinde  psikolog desteğinin yanında ailenin de desteği çok önemlidir.

·       İlk olarak bu rahatsızlığa sahip olan aile bireyinin psikolog desteği almasına ve en etkili terapi yardımı bulmasında ısrar edin. Bu ısrarınız aile bireyinin de hazır olduğu durumlarda en etkili olur.

·       Aile eğitimi çok önemlidir. Çünkü aile üyelerinin borderline kişilik bozukluğunun doğası hakkında detaylı ve derinlemesine bilgi edinir.Bu sayede aile üyeleride kendileri hakkında bilgi edinerek bu semptomların  tetiklenmesinde ki kendi tutum ve davranışlarını görürüler.

·       Ailelerinde aldığı psikolog desteğiyle beraber bu aile üyeleri  kendiler içinde terapi düşünebiliyorlar. Çünkü borderline kişilik bozukluğu genetik,model alma yoluyla öğrenme ya da travmatik deneyimlerle ailelerden öğrenilmiş olur. Bu yüzden  çoğunlukla borderline kişilik bozukluğuna sahip bireylerin  de ebeveynlerinde benzer belirtiler gözükmektedir.

 

Borderline Kişilik Bozukluğunda Psikolog Tedasivi

 En başta da ifade ettiğimiz gibi borderline kişilik bozukluğu hem teşhis hem de tedavi süreçleri açısından son derece zor bir rahatsızlıktır. Tedavi yöntemleri açısında  psikoterapi, ilaçlar, grup terapisi ve bazı durumlarda ise yatarak tedavi gerekir.  Uzman bir psikolog desteği ve bireyin iyileşmeye olan istekliliği  olumlu sonuçlar verir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çocuklarda Uyum ve Davranış Probleminde Psikolog Desteği

Histriyonik Kişilik Bozukluguna Psikolog Destegi